Embracing GDPR

Taking a common sense approach
and looking to the future.
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Myth Busting

True False



Question 1

Councillors do not need

to pay a data protection
fee?

(it depends)



Data protection fees

e Data controllers have to pay a data protection fee unless
they are exempt (The Data Protection (Charges and
Information) Regulations 2018)

* Data controller = determinesthe purposes and means of
processing personal data.

* Local council is a data controller and will need to pay the
fee

* Councillors — most of their duties will be undertaken on
behalf of the council and covered by the councils DP fee.

* HOWEVER - where councillors are undertaking constituent
casework (e.g. taking forward complaints made by their
local residents) likely they will be a controllerin their own
right and need to pay a data protection fee (Tier 1 - £40)

https://ico.org.uk/media/for-organisations/documents/2259094/dp-fee-qguide-for-
controllers-20180601.pdf



Question 2

A local council does not
need to keep personal
data indefinitely?

(true)



Retention/storage limitation

* Article 5(1)(e) personal data shall not be kept for longer
than is necessary

e Should periodically review the information you hold
and delete or anonymise it when you no longer need it

* Should have a retention policy in place setting out how
long you will keep information for and your
justifications for this — will need to take into
consideration any statutory requirements around
retention.

* Keeping information ‘just in case’ is unlikely to be a
sufficient justification

https://ico.org.uk/for-organisations/quide-to-the-general-data-protection-regulation-
gdpr/principles/storage-limitation/



Question 3

All data breaches must
be reported to the ICO?

(false)



Best way to

Not every data report a breach
breach needs to is over the
reported phone

« Only applies to personal data breaches as per the definition
in GDPR (Art 4(12)

« Only reportable where it is likely there is a risk to people’s
rights and freedoms

« 0303 123 1113 - Mon-Fri 9am-4:30pm

« 72 hours - includes evenings/weekends/bank holidays (not
just working hours)

« Itis not a 72 deadline to just get in contact with the ICO -
It's 72 hours, where feasible, to provide the information set

ico out at Article 33 of the GDPR.
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Question 4

Consent 1s not always
needed to share
personal data?

(true)



Lawful Basis for Processing -
consent is not the only one

* Consent * Vital interest

* Contract * Public task

* Legal obligation ¢ Legitimate
Interest

There are six available lawful bases for processing. No single
basis is 'better’ or more important than the others — which

basis is most appropriate to use will depend on your purpose
and relationship with the individual.

https://ico.org.uk/for-organisations/quide-to-the-general-data-protection-reqgulation-
gdpr/lawful-basis-for-processing/



Question 5

It 1s mandatory for all
councillors and clerks to
undertake data
protection/GDPR
training? (false)
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GDPR/DPA training
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Accountability

Can you show
how you are
complying
with the law?

ico.

n Commissioner’s Office



Thanks for your time today!

Getin touch

Talk to our advice services team
via our:

- Live chat at ico.org.uk; or
 call our helpline on
* 0303123 1113.

Information Commissioner’s Office

Keep in touch

» Subscribe to our monthly e-newsletter
at www.ico.org.uk
« Follow us on:

\,‘ @iconews Yﬂll
Bl conews Linked [



